Chandler Architecture

 

 

The original Pownal Rink was an old, wood frame structure, with low ceilings, and was not a great environment for a recreational facility. In 2002, the decision was made to renovate the existing rink, and add a second ice surface with improved spectator facilities.

William Chandler Architects Inc. were awarded the contract to design the new facility in November 2002. Design work began immediately and the tenders were issued in April of 2003 for a general contract tender, with the intention to have the new facility constructed and ready for the hockey season by November 2003. After careful planning and consideration, it was decided to maintain the existing ice surface pad, and the dressing room and canteen wings on either end of the building, but to totally remove the existing structure over the ice surface, and replace it with a new steel structure. The new ice surface was added along the side, but separated by a new concrete fire wall. By using the fire wall, the code requirement for a sprinkler system in the building was avoided.

With careful planning, good co-ordination of the consultant team, and great co-operation of the contractors and tradespersons, the recreational community began using the existing ice surface on November 1st, as scheduled, with the second ice surface being completed by December 1st, 2003. The Pownal Sports Centre consists of a new regulation size ice surface, an existing slightly smaller ice surface, ten team dressing rooms and showers, spectator seating for 600 along with stand-up area for approximately 100, public washrooms, canteen area, and a large entry foyer. The structure was also designed to allow for the construction of a second floor viewing room/function space over the new entry foyer. The interior colour schemes were developed using black and red colours which reflect the traditional team colours of the Pownal hockey teams.