Chandler Architecture

 

 

The existing Tignish Centennial Arena required substantial remedial work to bring it up to current standards, and in 2003, the decision was made to demolish the structure and build a new arena on the same site.

William Chandler Architects Inc. were selected to design the new facility in January 2004. After some preliminary design work, the project was put on hold due to funding issues, and was only given the approval to proceed in February of 2006. Although there was a very short window of time to get a new facility constructed and ready for the hockey season by November 2006, the decision was made to proceed immediately.

In order to meet the schedule, the Architect developed the work in three phases, demolition, building shell, and interior fit-up. With careful planning, good coordination of the consultant team, and great cooperation of the contractors and tradespersons, the 1st, as scheduled. It took another two months to totally complete all aspects of the facility.

The Credit Union Arena consists of a regulation size ice surface, six large team dressing rooms and showers, spectator seating for 450 along with stand-up area for approximately 100, public washrooms, canteen area, and an upper glassed in viewing room that can accommodate 100. The structure will also accommodate two additional dressing rooms the can be constructed at a later date.

The interior colour schemes were developed to give the arena a bright, open feeling, with the black and yellow colours reflecting the Tignish hockey team colours. The interior is so bright that most recreational use can occur using only half of the main lights over the ice surface, thus saving on utility costs.